Verander naar het Nederlands
Homepage > De Geschiedenis van ons Carnaval
Title
Overal ter wereld waar carnavals zich gevestigd en ontwikkeld hebben, zijn het unieke, op zichzelf staande evenementen geworden. Het is de belangrijkste culturele en feestelijke manifestatie van Curaçao.
Vroege carnavalsvieringen
Aanvankelijk hielden de rijke plantage-eigenaars, handelaars en zakenlieden van het Caribisch gebied gekostumeerde bals naar het voorbeeld van de hogere kringen in hun moederland. Zij kleedden zich statig, droegen pruiken en zetten maskers op.

De slaven en hun afstammelingen hielden hun eigen kleine carnavals in hun achtertuin, met hun eigen rituelen, kostuums en folklore. Soms imiteerden zij het gedrag van hun meester tijdens gemaskerde bals.
Naarmate zij meer vrijheid kreeg om zichzelf te uiten, trok de werkende klasse met de carnavalsviering de straat op.
In de loop der jaren werd hun vorm van de carnavalsviering uitgebreider en al snel populairder dan de bals die in kleine kring werden gehouden.

Het Begin
In Curaçao, onderdeel van de Nederlandse Antillen, maakte het carnaval een zeer unieke ontwikkeling door. De Nederlandse kolonisten hadden hun karakteristieke carnavalsviering, de immigranten uit Aziatische landen hadden hun eigen carnaval, de Creoolse middenklasse in de stad hield privé-bals in hun sociale kringen en de mensen van de Oost-Caribische eilanden, die naar het eiland immigreerden om in de olieraffinaderij te werken, brachten ook een eigen vorm van carnavalsfeesten en straatparades met zich mee naar Oost-Caribisch model.
Curaçao Carnaval
Halverwege de 20e eeuw begonnen al deze invloeden met elkaar te versmelten tot één enorme nationale, culturele manifestatie op het eiland, waaraan mensen van bijna vijftig verschillende nationaliteiten meedoen.

Met het inzetten van Tumba (de kenmerkende muziekvorm van het eiland) als de officiële muziekvorm die wordt gepromoot en gespeeld, en de mediaverslaggeving van bijna elk belangrijk evenement, werd het carnaval zonder twijfel de grootste en belangrijkste culturele manifestatie van Curaçao.

Het Curaçao Carnaval is een weergaloze manifestatie. Het neemt bijna de hele bevolking in beslag door middel van wedstrijden (Tumba muziek en Calypso festivals), schoonheidsverkiezingen, privé- en openbare feesten en straatparades tijdens de eerste weken van het jaar, met als hoogtepunt het weekend en de dinsdag voor Aswoensdag (de eerste dag van de vasten).