Verander naar het Nederlands
Homepage > Over Curaçao
Title
Wij zijn meer dan alleen een paar coördinaten op een kaart.
Wij zijn een 17e-eeuws Nederlands koloniaal dorp op een exotisch eiland.
Wij zijn een reeks onbewoonbare stranden met prachtige koraalriffen en een uniek zeeleven.
Wij zijn duiken en golf.
Wij zijn casino’s en heerlijk dineren.
Wij zijn de stad Willemstad, dat door UNESCO als een van de zes Caribische steden is opgenomen in de lijst van het Werelderfgoed.
Wij zijn een klein stukje Noord-Europa in het zuiden van het Caribisch gebied.
Wij zijn Curaçao. Welkom!
Locatie
Curaçao bevindt zich in het zuidwesten van het Caribisch gebied.
Het eiland ligt slechts 70 km ten noorden van Zuid-Amerika.

Curaçao location

Waar komt de naam vandaan?
Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van het woord Curaçao. De meest waarschijnlijke uitleg is dat de Spanjaarden het eiland op een bepaald moment "Corazon" (hart) noemden. De bekende Portugese kaartenmakers verbasterden dit woord in hun eigen taal tot "Curaçau" of "Curaçao."
Tegenwoordig staat ons eiland lokaal bekend als "Dushi Korsou" (Heerlijk Curaçao).
Onze geschiedenis
Het eiland Curaçao werd in 1499 ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda, een van de luitenanten van Christoffel Columbus.

Het eiland bleef in Spaanse handen tot de Nederlandse verovering in 1634. In de 17e eeuw werden de Nederlanders leiders in de internationale slavenhandel. Afrikanen werden tot slaaf gemaakt en van hun vaderland naar Brazilië en Curaçao vervoerd, waar ze werden verkocht aan rijke plantage-eigenaars uit alle Amerikaanse landen. In die tijd was Curaçao een van de grootste slavendepots van het Caribisch gebied. Tegenwoordig is op de locatie van het slavenhandelscentrum echter het Kura Hulanda museum gevestigd, een opmerkelijke tentoonstelling over de gruwelen van de transatlantische Afrikaanse slavenhandel.

Vanaf het einde van de 17e eeuw tot het begin van de 19e eeuw werd er meerdere malen van stuivertje gewisseld tussen de Britten en de Nederlanders, en probeerden de Fransen het eiland ook in bezit te nemen. Dit lukte de Fransen bijna, maar zij vertrokken na ontvangst van een flinke afperssom. In 1815 heroverden de Nederlanders Curaçao, wat in Britse handen was geweest sinds 1807. Pas in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw kwam de grootste stroom immigranten uit vele delen van de wereld, en veranderde het eiland in de multiculturele smeltpot die het nu is. De “koloniale” status van Curaçao en de andere eilanden van de Nederlandse Antillen veranderde in 1954 toen de eilanden volledig zelfbestuur kregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tegenwoordig is Curaçao onderdeel van de Nederlandse Antillen.
Door de jaren heen heeft de interactie tussen de Indiaanse, Europese, Afrikaanse, Aziatische en Arabische culturen de unieke gemeenschap van Curaçao beïnvloed en ontwikkeld.

Taal
De cultuur van Curaçao omvat veel talen. Hoewel het Nederlands de officiële taal is, en velen ook Engels en Spaans kunnen spreken, beschouwen veel eilandbewoners het Papiamentu – een Creoolse taal – als hun moedertaal. Het Papiamento is een mengsel van Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en Arawak Indiaans.

Historici menen dat het Papiamentu, een naam die is afgeleid van het Spaanse woord “papear” (spreken of converseren), in de 17e eeuw ontstond als communicatiemiddel tussen slaven, die van diverse Afrikaanse regio’s kwamen, en hun Portugese meesters. In tegenstelling tot andere Creoolse talen wordt het Papiamentu in alle bevolkingslagen gesproken. De taal is een belangrijk onderdeel van de identiteit van het eiland geworden.

Het eerste document dat geschreven werd in het Papiamentu was een correspondentie uit 1775 tussen twee leden van een joodse handelsfamilie. In 1802 noemde de Britse gouverneur, Hughes, de taal voor het eerst in één van zijn rapporten, wat leidde tot de officiële erkenning van het Papiamentu.
Feiten & Cijfers

Breedtegraad: 12º noorderbreedte
Lengtgraad: 68º westerlengte
Grootte: 61 km lang; 5-14 km breed.
Hoofdstad: Willemstad (dat in twee delen verdeeld is: Punda en Otrobanda)
Bevolkingsgrootte: 138,000.
Taal: 90% van de lokale bevolking spreekt Papiamentu, onze (Creoolse) moedertaal. De officiële taal is Nederlands. Velen spreken ook Engels en Spaans.
Temperatuur: +/- 30ºC
Godsdienst: 80% van de bevolking is katholiek; ook joden, protestanten en moslims beoefenen er vrij hun religie.
Valuta: De lokale valuta is de Antilliaanse gulden (ook "Florijn" genoemd), wat wordt afgekort als "Nafl." of "Ang." Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar bij een stabiele koers van US$ 1 = Nafl. 1,77 voor contant geld en 1,78 voor travellers checks.
Credit Cards: Alle grote creditcards worden algemeen geaccepteerd.
Voorzieningen op Curaçao:

Elektriciteit is 110-130 volt / 50 cycli.
Soortgelijk, maar niet identiek aan de VS norm.

Curacao.com
Bezoek voor meer informatie de meest complete website van Curaçao, met informatie over toerisme, overheid, bedrijven, handel, onroerend goed, cultuur, evenementen en het laatste nieuws of www.curacao.com/nl
Kinder parade
19 februari 2017
14:00 - 19:00

Tienerparade
24 Februari 2017

Gran Marcha
26 Februari 2017

Afscheids parade
28 Februari 2017

More
Visit www.curacao.com